Så får du en gratis resa till Lyon

Tänkte berätta för er om en av de bästa besluten jag tagit i mitt liv och hur ni kan få en gratis resa till Lyon. När jag gick ut gymnasiet frågade en av mina favoritkompisar Emma mig om jag ville flytta till Aix-en-Provence i Frankrike med henne och plugga Franska. Självklart sa jag ja till det eftersom att jag älskar ost och vin och alltid säger ja till alla härligheter som erbjuds mig i livet. Det vi gjorde var att vi sökte in till skolan IS International via folkhögskolan Braheskolan i Sverige. En termin kostade oss 5400 kronor var, och massor av trevligheter ingick. CSN t.ex. Det bästa av allt var att vi fick en fem dagars ”studieresa” till Lyon med klassen. Den skulle jag nog klassa som den godaste resan i mitt liv. Lyon är ju trots allt Frankrikes gastronomiska huvudstad. Jag rekommenderar verkligen alla som har ett halvår över att testa på detta. Ni hittar all info här. Tänkte ge er ett smakprov från  mitt och Emmas halvår i Aix nedan. 

Som ni ser till höger i bildserien fick jag och Emma en välkomstparad när vi flyttade till Aix. Redan då insåg vi vilken toppenstad vi hade hamnat i. Eftersom att våra pappor var kvar i Sverige behövde vi snabbt skaffa oss en ny. När han fyllde år passade vi på att köpa en tequila till honom. Pappor tycker om presenter.

En viktig del i vår franskaundervisning var att så ofta som möjligt besöka bländande vackra pittoreska franska byar. Ovan har vi Ventabren. Har glömt bort vad vi lärde oss i dessa byar men jag kommer ihåg att jag alltid hamnade sist och att klassen fick vänta på mig och lärarna blev irriterade. Hur skulle jag kunna förklara för dem då att jag fotade viktiga bilder som senare skulle komma till användning i ett blogginlägg där jag marknadsförde deras skola. Kunde ju inte de veta. Klart de blev irriterade.

En dag sa våra lärare att vi skulle åka på utflykt till Calanques i Marseille. Vi fattade ingenting förrän vi kom dit. Då förstod vi för då var vi ju framme. Väldigt harmoniskt ställe med turkost vatten lite här och där. Sånt som man gillar ni vet.

När vi inte var upptagna med att följa med våra lärare på olika studiebesök så brukade vi passa på att fira folks födelsedagar, sola på olika tak och läsa böcker i fönster. När jag fyllde år bjöd jag hela klassen såklart. Jag och Emma brukade säga till dem som vi visste aldrig skulle komma hem till oss att vi bodde i en tvåvåningslägenhet. Det lät väldigt stort och flashigt. Vi hade faktiskt en trappa i vår lägenhet. Vi bodde dock på endast 30 kvadratmeter och vi var ca 35 i klassen. På min fest blev det alltså mindre än en kvadratmeter per person. Som på nattklubb ungefär. Så mysigt.

De dagar vi hade slut på fantasi brukade vi mest strö runt på stan och leta efter saker att äta. Det kunde vara allt ifrån baguetter för 10 cent till crepes med nutella, banan och kokosflingor. Ibland gick vi in i restauranger och letade efter något att dricka. Då hittade vi ofta gott och billigt vin. Ett av våra absoluta favoritställen var Orienthe Ganesh. De hade wifi, vattenpipa och skoförbud. En annan aktivitet vi kom på var att bjuda ner våra svenska vänner till Aix. En dag när min kompis Jenny kom så sysselsatte vi oss med att rycka grässtrån från gräsmattan och räkna dem. Var rätt roligt.

Som sagt så fick man en gratis resa till Lyon på köpet. Jag blev nästan tårögd på bussen dit då jag insåg att jag glömt ta med mina linser och att jag inte skulle få se den fina staden ordentligt. Då tröstade min kompis Anna mig och sa att jag skulle få se staden som en Monet-målning. Tavlor är ju ofta vackrare än verkligheten. Helt rätt. Vårt bästa beslut i Lyon var när vi hyrde cyklar mitt i natten och bara cyklade och cyklade. Följde alla ljus. De tog aldrig slut. Speciellt inte utan linser. Allt liksom smälte ihop.

På vår skola kunde man studera antingen via Braheskolan eller via Stockholms Universitet. Stockholms universitet är ju lite finare och lite bättre som bekant. Vi på Braheskolan brukade skämta om de som gick via SU. Kanske för att vi var avundsjuka. På vad vet jag inte. De var i alla fall våra vänner och vi berättade aldrig för dem att vi brukade skämta om dem. Ibland bjöd vi inte dem på våra fester och ibland bjöd inte de oss på sina. Varför vet jag inte. Redan på den tiden var jag ett geni på mat och sånt där så som ni ser blev jag ofta placerad vid grillen på olika tillställningar.

När de härliga bilderna ovan togs låg jag på sjukhus. Låg inlagd i två veckor p.g.a. en knäskada. Andra veckan var jag frisk i knät men då trodde de att jag hade ett hjärnfel så jag fick fortfarande inte gå hem. Senare insåg läkarna att de hade blandat ihop min hjärnröntgen med en annan patient. Ville i alla fall visa dessa bilder för er bloggläsare så ni vet vad ni får om ni väljer att plugga i Aix. Förhoppningsvis snubblar ni inte på kullerstensgatorna och blir inlagda på sjukhus i två veckor.

Valborg i Frankrike var inte så roligt. Men det var väl i stort sett det enda som inte var kul. Resten var dröm. Jag och Emma bestämde oss för att flytta till Nice när terminen i Aix-en-Provence var slut. Vi kände att Frankrike hade mer att ge. Mer om det en annan dag. Det jag ville säga med detta inlägg var att alla borde avvara en halvår i livet för studier i Aix. Ni kommer inte att ångra er. Jag lovar. Massa äventyr och vänner för livet som man brukar säga. Sjukt värt.

One comment on “Så får du en gratis resa till Lyon

  • Hej! Vad fina bilder. Jag undrar om det fanns någon i klassen över 30 år? Jag fyller 34 snart och fått intrycket att alla som åker med Brahe är i tidiga 20-årsåldern. Då skulle jag kanske känna mig lite malplacerad, vad vet jag 🙂

    Reply

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *