Därför ska man unitaska

nixonpixon (kopia)

Ni kanske har hört detta förut men multitasking fungerar inte. Här är några av anledningarna:

  • Hjärnan är inte konstruerad för att utföra flera aktiviteter samtidigt och detta gör att vi bara kan få ut 70-80 % av vår maxkapacitet om vi gör flera olika saker parallellt.
  • Att byta uppgift ofta och hålla på med flera uppgifter på en gång gör hjärnan mer stressad, man famlar runt och får lättare ångest.
  • När man skiftar mellan aktiviteter tar man energi från hjärnan och det tar ca 25 minuter för hjärnan att komma in i ett nytt flow.
  • Studier har visat att de personerna som är minst tillgängliga för omvärlden under en aktivitet och fokuserar på en sak i taget är mest effektiva.

Så man ska alltså inte multitaska, man ska unitaska. Varje gång jag läser en artikel om detta tänker jag att jag ska skärpa mig. För jag är ingen unitasker. Gör alltid tio saker samtidigt.

Men sen är det ju så att vår hjärna går att utveckla och träna. Jag har även hört att vår hjärna är 20 % smartare idag än vad den var för 60 år sedan. Kan det inte vara så då att vår generation håller på att anpassa sig till multitaskandet och att jag är en early adopter? Tycker själv att jag får väldigt mycket gjort. Och så tror jag att jag är ett hopplöst fall när det kommer till att lära sig unitaska. Så jag tänkte strunta helt i informationen i punkterna ovan, den var inget för mig. Men kanske kan vara till nytta för någon annan. Intressant i alla fall. Det var min fundering för kvällen. Hoppas alla haft en underbar helg. CIAO. 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *