Nytt genialiskt betygssystem som gör skolan rättvis

Namnlöst-1

Det är ju mycket snack nuförtiden att man ska fokusera på sin styrkor och det man tycker är kul och bli ännu bättre på det. Göra dessa till sina vapen och sluta älta det man är mindre bra på. Nischa sig själv och bli en talang. Som alla vet så fungerar inte skolans betygsystem alls så. Där ska alla vara lika bra på allt med samma mål och kursplan. Det du är bra på kan du lägga åt sidan men dina svagheter och ämnena du har sämre betyg i måste du jobba upp om du vill ha ett bra slutbetyg. Tycker det suger. Man borde kunna nischa sig och ta vara på sina styrkor och strunta i de kämpiga ämnena som man ändå inte är ett dugg intresserad av. Så här tycker jag att betygssystemet borde fungera:

  • Andra året i gymnasiet får man välja sina fem favoritämnen. De man brinner mest för. Dessa ämnen blir då ”upplåsta” så att man kan nå en högre level i dem. Två betygsskalor högre än i alla andra ämnen för att vara exakt. Vi säger att 1 är lägsta betyg och 5 är högsta. Då kan du plötsligt nå nivån 7 i dessa fem ämnen. På så sätt har du ”råd” att bara få betyg 3 i de ämnen du inte tycker om/är mindre bra på, utan att du sänker ditt totala snitt. Du kan då alltså fokusera på att bli ännu bättre på dina fem bästa ämnen istället för att kämpa med de fem ämnen som du har minst fallenhet för. Tycker det är dags att skolan inser att alla människor är olika och därför borde man inte jämföra sig med varandra.

Dröm om detta betygsystem hade funnits när jag gick i gymnasiet. Ska jag maila Gustav Fridolin?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home/voyz2736/public_html/voyz.se/wp-content/plugins/advanced-custom-fields/includes/api/api-field-group.php on line 199