Genialiskt knep för att lösa alla dina problem

IMG_8567
Fryser du kan det bero på att du står mitt i en isbar

Vill dela med mig av en genialisk problemlösningsmetod till er som jag hittade i en artikel på shortcut.se. Den är verkligen så logisk och så simpel, men tror det är få personer som attackerar sina problem på detta sätt. Detta supertips kommer ursprungligen från toyotagrundaren Sakichi Toyoda och handlar egentligen om att hitta roten till ditt problem och försöka lösa det därifrån. Metoden kallas ”The 5 Why’s” och går att applicera på alla typer av problem, stora som små.

Så löser du problem med hjälp av ”The 5 Why’s”

Tekniken handlar om att när vi stöter på ett problem ska vi ställa frågan varför fem gånger för att på så sätt hitta det egentliga problemet och enklare kunna lösa det. Ett exempel kommer nedan:

Exempel – Du och din sambo bråkar ofta:

Varför? För att ni inte har tålamod med varandras olikheter.
Varför? För att ni är trötta och irriterade.
Varför? För att ni sover för dåligt.
Varför? För att ni har en 6-månaders bebis som vaknar på nätterna.
Varför? För att bebisen är liten och har oregelbundna sovvanor.

Lösning: Ha tålamod med situationen och vänta på att barnet börjar sova bättre.

Är helt kär i denna metod för att den är så enkel men så briljant. Man blir verkligen påmind om att många problem verkligen handlar om något helt annat egentligen som ofta har en väldigt logisk förklaring. Världen är inte alltid så komplex som man tror. Läs mer om detta i artikeln på Shortcut här.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home/voyz2736/public_html/voyz.se/wp-content/plugins/advanced-custom-fields/includes/api/api-field-group.php on line 199